24 Eylül 2015 Perşembe

Cilt Tonuna Göre Fondöten Seçimi

Bir kozmetik dükkanına girdiniz ve birazdan cilt tipinize uygun bulduğunuz bir fondötenin renk skalasını inceleyeceksiniz ve hiçbir fikriniz yok. Bu durumda bir makyaj uzmanına(?) danışma ihtiyacı duyabilirsiniz, fakat ne yazık ki şu konuda dürüst olmam gerekir ki Türkiye'deki makyaj uzmanlarının(?) çoğu yüzeysel bir renk/makyaj eğitimi ve kağıttan ibaret bir sertifika almaktan öteye gidemiyor. Acı gerçekler :( İşinizi şansa bırakmak istemiyorsanız cildinizin koyuluk skalasını ve alt tonunu tespit etmeniz gerekiyor.

Cildinizin koyuluğunu tespit etmek için dört ana gruptan(beyaz, buğday, koyu buğday, esmer) hangisine daha yakın olduğunuza bakmanız gerekiyor. Bunun için gün ışığında beyaz bir bluz giyerek teninizle ne derce uyumlu olduğuna ya da kontrast yaptığına bakabilirsiniz. Eğer saf beyaza gerçekten yakınsanız fondötende bakacağınız ilk renkler birinci ve ikinci renklerdir. Çoğu markada ilk renk pembe alt tonlu beyaz, ikinci renk sarı alt tonlu beyaza ayrılır. Eğer hafif kırılmış, arada kalmış bir cilt tonunuz varsa buğdaysınızdır. Markasına göre değişmekle beraber üçüncü renkler genel olarak uygundur. Koyu buğday ise esmerin bir tık açığıdır. Genelde koyu buğday ve esmer tonları serilerin sonlarında yer alır.

Eğer iyi bir markaya denk gelmişseniz cilt tonlarına göre oluşturulmuş üç ana grup vardır: Sıcak, soğuk ve nötr gruplar. Bunun en bilindik örnekleri MAC ve Yves Rocher'dir. Örneğin Yves Rocher'de "beige" grubu sıcak tonları, "rose" grubu soğuk tonları, "beige rose"ise nötr tonları ifade eder. MAC ise bu konuda ilginç bir istisnadır, çünkü Neutral Warm (NW-nötr sıcak) grubu pembe tonlarını, Neutral Cool (NC-nötr soğuk) ise sarı tonlarını ifade eder. Bunun nedeni NC serisindeki sarı tonlarının altında soğuk tonlar bulunurken, NW serisindeki pembe ana tonun altında sıcak tonlar bulunmasıdır. Daha önce blogumda defalarca söz ettiğim "soğuk sarılar ve sıcak pembeler" olayı aslında nötr-soğuk ve nötr-sıcaktır. NC serisinde daha soğuk spektruma yakın mavi bazlı sarılar hakimken, NW grubunda daha şeftalimsi pembe tonları hakimdir.

Bir de renklerin spektrumlarına göre değişik renk isimleri veren firmalar vardır. Bunlardan en çok kullanılanları beige, rose, pearl, nude, neutral, yellow, cool yellow, cool beige, sandy, ivory, caramel, peachy ve buff'tır. Aldığınız bir fondötenin üstünde "beige, yellow, sandy, peachy veya caramel" yazıyorsa sıcak gruptan bir fondöten aldınız demektir. "Rose, pearl, cool yellow, cool beige" ifadeleri ise soğuk alt tonlu fondötenleri betimler. "Nude, neutral, ivory ve buff"ise nötr grubu betimler.

Peki Cilt Alt Tonu Nasıl Bulunur?

Cilt alt tonunu bulmanın en güzel yolu gün ışığında bileğin iç kısmındaki damarlara bakmaktır. Eğer;
-Bariz bir biçimde yeşil ise SICAK
-Yeşile yakın bir turkuaz(mavi-yeşil) tonunda ise NÖTR-SICAK
-Bariz bir biçimde mavi ise SOĞUK
-Maviye yakın bir turkuaz(mavi-yeşil) tonunda ise NÖTR-SOĞUK
-Bu tonlardan hiçbirini bariz bir biçimde seçemiyor iseniz NÖTRdür.

Aynı şekilde gün ışığında makyajsız ve saçınız toplu bir biçimde aynanın karşısına geçin. Yüzünüze doğru düz beyaz bir kağıt parçasını yaklaştırıp cildinizin aldığı tona bakın.

-Eğer sarı-turuncu veya mercan-şeftali tonları görüyorsanız sıcak bir cilt tonunuz vardır.
-Pembemsi veya mavimsi tonlar görüyorsanız soğuk bir cilt tonunuz vardır.
-Baskın bir ton göremediyseniz ya da Pantone'de "nude" diye geçen sarı-pembe tonlarının dengeli olduğu rengi görüyorsanız nötrsünüz.

Hadi kolay gelsin :)

1 yorum:

  1. deniz hanım,

    Lütfen bilgi paylaşımlarınıza devam edin. Çok faydalandım bu güne kadar okuduğum yazıların içinde en kapsamlı ve çok yönlü. yeni yazılarınızı bekliyorum.. kolay gelsin. dilber

    YanıtlaSil