3 Temmuz 2015 Cuma

Kırmızı Ruj Ama Hangi Tonu?-Soğuk Kırmızılar vs. Sıcak Kırmızılar

Bu son blog yazım... Gerçi okuyucum yok denecek kadar az ama şu an bunu bir kişi bile okuyor olsa benim için değerli ve haber vermek istedim. Artık renklerle uğraşmaktan çok sıkıldım, bazı şeyler hem uzmanlık alanı hem de hobi olunca-benim için renkler bu sınıfa giriyor-kafayı yeme noktasına gelebilirsiniz. Bugün süslüsözlük'ün akışında  kırmızı ruj başlığını görünce bir kırmızı ruj yazısıyla bitireyim dedim...

Söz konusu sarı ve kırmızı olduğunda onların soğuk tonlarının nasıl olduğu ister istemez kafa karıştırıyor ve renklerle çok haşır neşir olmayan birine oksimoron gibi gelebilir ama ana ton ve alt ton aynı şey değil. Bir bütün olarak ele alınmadığı için karışıyor. Burada ana rengimiz çıplak gözle baskın olarak gördüğümüz kırmızıyken alt ton olarak geçen sarı sıcağı, mavi ise soğukluğu temsil ediyor.

Yani, turuncu-kiremit tonlarına dönük kırmızılar sıcak kırmızılarken, magenta-fuşya-mürdüm tonlarına dönük kırmızılar soğuk kırmızılardır.



                                                                          


 Cilt alt tonu meselesine gelince burada kıyafet ve saçla aynı algoritma işliyor:

Kendi alt tonunuzla eşdeğer bir kırmızı bulmayı başarırsanız cilt ideal sarı-pembe dengesini buluyor.




-Mesela cildiniz soğuk alt tonlu bir sarıysa (parlak, pembe-beyaza dönük sarılar bu gruba giriyor) hafif mavi alt tonlu bir kırmızı sizin için idealdir. Mavisi fazla kaçmış bir kırmızı tonu cildinizle fazla tezat yapar ve tabir-i caizse "patlar", sarılığı yok etmek bir yana daha çok ortaya çıkarır. Fazla turuncuya dönük kırmızılar da aynı şekilde solgun gösterir. "True red" denen direkt kırmızılarla hafif mavilik taşıyan kırmızılar hem sarılığı yok eder, hem de cilt tonunuzla bütünleşir.

-Aynı algoritmanın tam tersi "şeftali" diye tabir edilen sıcak pembeler için de geçerli. Aşırı turuncu bir ruj rengi nötrleyip griye düşürür ya da abartılı bir biçimde mürdüm-mor tonlarına dönük soğuk kırmızılar teni iyice sarı gösterip emanet gibi durur. Hafif sarı alt tonlu bir kırmızı şeftali denen cilt alt tonu grubu için idealdir.



-Sarı-sıcaklara ve zeytunilere(olive) gelince, onlar için en iyisi yeşil alt tonlu kırmızılar! O nasıl oluyor derseniz içinde bir gram bile pembelik barındırmayan tam kırmızı-mercan ya da turuncu diyebileceğimiz gerçekten "sıcak" kırmızılar! Teni ne çok sarı, ne de çok pembe gösterir, ideal bir pembelik ve aydınlık verir, gerçekten canlı bir görüntü olur. Bu kadar iddialı konuşmayayım ama en azından soğuk alt tonlu kırmızıların yaratacağı "emanet" görüntü olmaz.

-Soğuk-pembelere ise... Evet tahmin ettiniz, soğuk kırmızılar, fuşyalar, mürdümler, soğuk bordolar yakışıyor en çok.

Blogun son yazısını da böylece bitirmiş oldum, kendinize iyi bakın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder