26 Haziran 2015 Cuma

Cilt Alt Tonu Dosyası- Vol.1: Her Olive/Buğday Tonu Sıcak mıdır?

Olive ve buğday tanımları özünde ten rengi koyulaştıkça aldığı sarımsı rengin çeşitli dillerdeki ifade şeklidir. Yani dünyanın çoğu yerinde yaygın bir inanç olan beyaz ten=soğuk-pembe alt tonlu ten, orta ve koyu ten=sarı/yeşil-sıcak alt tonlu ten inancından kaynaklanan isimlendirme biçimleri. Biri buğdayın sarılığından, biri yeşil zeytinin haki renginden geliyor. Dünya halkları bu konuda çok da haksız sayılmaz ama spesifik de olsa "spektrum" dediğimiz bir olay var. Sarıyla kırmızının bile soğuk tonlarının olduğu bir dünyada bu tanımlar artık kulak tırmalıyor.

Meraklıları için olive'in spesifik tonları üzerine yazılmış şöyle bir makale buldum. Okumaya üşenenler için özet geçiyorum: Beyaz ırk söz konusu olduğunda insanları mevsim tiplerine ve alt tonlarına göre ayırmak çok kolaydır. Gelin görün ki söz konusu Asya ırkları olduğunda güzellik ve makyaj uzmanları bu konuda yetersiz kalıyor işte. "Eğer Asyalı ırklardan birine mensupsan cilt tonun olive'dir ve o da sıcak alt ton demektir" deyip çıkıveriyorlar işin içinden. Oysa olive denen tonun da kendi içinde sıcak, soğuk, nötr, açık, koyu, orta alt tonları var.

Eğer cilt tonunuz orta/koyu tonlardaysa ve bu yüzden bir MUA veya cilt uzmanı "sen buğday/esmer tenlisin, bu yüzden sıcak renkler kullanmalısın." veya açık tenliyseniz "senin tenin beyaz, o yüzden soğuk alt tonlusun" deyip işin içinden çıkıyorsa geçmiş olsun. He, deyip geçin. Klişe. Sıkıcı. Galat-ı meşhur.

Bir diğer ilginç teori ise olive=nötr formülü. Soğuk alt tonların özünde mavi pigmentler, sıcak tonların ise sarı pigmentler taşıdığı varsayımından yola çıkarak
sarı+mavi=yeşil=sıcak+soğuk=nötr=olive  şeklinde bir sonuca ulaşmışlar. Oysa ki o yeşilliğin nedeni mavilik değil. Kırmızı ve yeşil tonlarının sarı-yeşil karışımı bir renk oluşturmasından kaynaklanan bir yeşillik. Genel kanının aksine altında zerre kadar mavilik yok yani. Tabii bu dediğim nötr alt tonlu orta koyuluktaki olive tonları için geçerli.

Peki olive'in üstüne mavilik eklersek ne olur? Renk açılır, parlak ve şeffaf bir sarıya dönüşür. Kışın soğuk sarı beyaz, yazın bronz bir cilt tonunuz varsa siz büyük ihtimalle soğuk bir zeytuni tona sahipsiniz. Aynı formül buğdaylar için de geçerli.

Yani, kısacası buğday=olive=sarı-sıcak ten eski moda ve klişe bir tanım. Bence siz yukarıda linkini paylaştığım makaleyi okuyun:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder