20 Haziran 2015 Cumartesi

Cilt Tonlarına Göre Saç Rengi Önerileri

Bu yazıda klasik cilt alt tonu sınıflandırması olan "warm, cool, nötr" veya "sarı, pembe, nötr"den biraz daha değişik bir yolla gideceğim.

-Soğuk alt tonlu sarı cilt (cool alt ton, damarlar turkuaz tonlarında görünür)
-Sıcak alt tonlu sarı cilt (warm alt ton, damarlar tam yeşil görünür)
-Soğuk alt tonlu pembe cilt (cool alt ton, damarlar tam mavi görünür)
-Sıcak alt tonlu pembe cilt (warm alt ton, damarlar turkuaz tonlarında görünür).
-Gri tonlu cilt (nötr alt ton, damar rengi belirsizdir).
ve sarı-yeşil cilt tonu; yani olive (damarlar koyu yeşil-zeytuni tonlarda görünür).

İnternette size hangi saç renginin yakışacağına dair bir sürü yazı okumuşsunuzdur ve eminim kafanız karışmıştır. Çünkü bu tür yazılar çoğu sitede "sarı=warm=yeşil damarlar", "pembe=cool=mavi damarlar" algoritmasiyla gider. Oysa cildin görüntüsü kadar altında yatan ton da önemlidir.
Hatta daha da ileri gidip cool alt tonun sadece beyaz tende görülebileceğini ve her sarı alt tonlu tenin buğday olduğunu iddia edecek kadar cahil cesaretiyle konuşabilenleri bile vardır. Oysa önemli olan pigmentlerin deri altındaki yoğunluğudur.

Sarıdan başlayalım:

Cildinizde sarı bir görüntü varsa büyük ihtimalle bundan şikayetçisinizdir ve sizi daha pembe gösterecek olan tonlara gitmek istersiniz. Burada sizi daha pembe veya sarı gösterecek olan cildinizdeki sarılığın altında yatan esas tondur.




Eğer esas tonunuz soğuksa sıcak saç renkleri(özellikle sarı) sizi olduğunuzdan daha pembe gösterecektir, hatta teniniz çok açıksa haddinden fazla pembe görünebilirsiniz. Bu kuaförünüzle konuşarak anlaşabileceğiniz bir konu, sonuçta kimi insanlar pembe teni daha canlı ve sağlıklı bulurken kimi insanlar da sarı saçlı, pancar suratlı Yugoslavya göçmeni komşu çocuğuna benzediğinizi düşünebilir.


Esas tonununz sıcaksa tam tersi bir manzara söz konusu. Sıcak alt tonlu saç renkleri(başta sarı olmak üzere) ten renginizle aynı tonda olduğundan yüzünüz daha solgun veya sarı görünür.













Pembe tonlarına gelince; pembe alt tonlar daha çok doğal sarışınlarda ve doğal kızıllarda görüldüğünden açık ve sıcak saç renklerini daha iyi taşırsınız, özellikle sıcak pembe/şeftali grubuna giren bir cilt tonunuz varsa sıcak kızıllar çok doğal ve başarılı duracaktır.











Soğuk pembeler ise tenini daha kızarık göstermemek için kırmızı ve sarı ağırlıklı renklerden çok küllü-mavi-irize tonlar taşıyan renklere yönelmeliler, yakışmayacağından değil ama yapay bir görüntü olur.






Soğuk pembe alt tonlulara sıcak saç renkleri yakışır ama soğuk saç renkleri çok daha doğal durur.







Kısaca toparlamak gerekirse; sarı saç rengi seçerken cilt alt tonunuzla zıt bir sarı tonu seçmek sizi daha pembe gösterirken, cilt tonunuzla aynı olan bir sarı tonu seçmek sizi ya daha beyaz veya daha sarı gösterebilir. Ama söz konusu kızıl olunca yapay durmaması için cilt alt tonunuzla aynı bir kızıl tonuna yönelmek daha iyi olacaktır. Mesela sapsarı yüzlü bir kadında vişneçürüğü veya altın sarısı saç hayal edin, ne kadar yapay ve solgun görünür.  Ya da aynı şekilde soğuk pembe yüzlü bir kadını turuncu kızıl saçlarla hayal edin, doğal kızıl olduğuna kolay kolay inanır mısınız?
Önemli olan cilt tonunuzu aşırı derecede sarı veya kızarık göstermeyecek olan dengeyi bulmaktır.


2 yorum:

  1. Merhaba Deniz,

    Öncelikle yazmış olduğun yazılar çok net,güzel ve açıklayıcı olmuş.Muhtemelen bütün yazılarını okudum.Çünkü benimde uzun zamandan beri arayıpta bulamadığım bilgilerdi. En son yazında artık yeni bir yazı yazmayacağını belirtmişsin bence kesinlike devam etmelisin. Umarım halen takip ediyorsundur sayfanı ve sana bir soru sormak istiyorum.Soğuk alttonlu sarı cilt ile sarı alttonlu sarı cilt arasındaki fark nasıl anlaşılır? Hangi gruba girdiğim konusunda kararsız kaldım ama kış grubunda olduğumdan eminim.

    Sevgilerimle,
    Özge Özgün

    YanıtlaSil
  2. merhaba,
    öncelikle geç cevap verdiğim için çok özür dilerim. umarım okuyorsunuzdur.

    eğer soğuk alt tonlu bir sarıysanız damarlarınız gün ışığında mavi-yeşil tonlarda görünür ve soğuk renkleri daha iyi taşırsınız. bunu en iyi sarı ışık ve beyaz ışıkla anlarsınız, beyaz ışık altında daha parlak ve pembemsi, sarı ışık altında daha sarı görünüyorsanız soğuk-sarı bir tona sahipsiniz büyük ihtimalle.

    sıcak sarılarda damarların yeşilliği daha belirgindir ve sıcak tonlarla daha kanlı canlı görünürler. tipik sıcak alt ton tam olarak budur.

    zaten şüpheleniyorsanız büyük ihtimalle sıcak sarı cilt tonuna sahip değilsiniz.

    güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim bu arada, bugün bloguma dönsem mi diye düşündüm ama konu bulmakta zorlandım.

    sevgiler.

    YanıtlaSil