19 Haziran 2015 Cuma

Sarı Saç Ama Hangi Tonu? Soğuk Sarılar vs. Sıcak Sarılar

Önce sıcak ve soğuk sarıların ne olduğunu öğrenelim:
Saç boyalarında sıcak sarı tonları altında kırmızı-turuncu-bakır tonlar barındıran, parlak ve canlı sarılardır. Numara değerinden ifade edecek olursak 3(dore),4(bakır) ve 6(kızıl), 5(akaju) ile biten numaralar sıcak yansımalı sarılardır.
Soğuk sarılar ise altında mavi-gri(küllü) tonlar taşır, hatta boyanın ayarı iyi tutturulamazsa zamanla yeşile ya da griye dönebilir. 1(küllü) ve 2(irize) ile biten sarı yansımalarını ifade eder.

Cilt alt tonu olayını zaten çoğunuz biliyorsunuz ama bilmeyenlere küçük bir ipucu vereyim: bileğinizin iç kısmındaki damarlara baktığınızda mavi ağırlıklı bir renk görüyorsanız soğuk, yeşil ağırlıklı bir renk görüyorsanız sıcak alt tonlusunuz büyük ihtimalle. Damarların ne renk olduğuna karar veremiyorsanız, yani turkuaz veya mor tonlarında görünüyorsa büyük ihtimalle nötrsünüz.

Bu arada cildinizin çıplak gözle "sarı" veya "pembe" olarak tanımlanması tam olarak cilt alt tonunuzu açıklamaz, sarının altında yatan soğuk tonlar(cool beige, cool yellow, beige rose) olabileceği gibi, pembenin altında yatan sıcak tonlar da(peachy, warm pink) olabilir.

Ben bu gerçeği anlamadan önce sarı benizli birine kesinlikle ve kesinlikle sıcak tonların yakışmayacağını iddia ederdim, sarı tonları üzerinden incelediğimde kısmen haklı ve de kısmen haksız olduğumu gördüm. 

Mesela benim cilt tonum "cool yellow" yani sarı-beyaz gibi görünse de özünde soğuk alt tonlar taşıyor. Damarlarım mavi-turkuaz arası bir renkte. (Kendi cilt tonum olduğu için buradan gitmeye karar verdim.)

Biri soğuk sarı, biri sıcak sarı iki farklı peruk denediğimde soğuk olan sarının cildimdeki tüm tonları nötrleyip yüzümü bembeyaz gösterdiğini fark ettim, pandomim sanatçısına dönmüştüm gerçekten. Sıcak olan sarı tonu ise tezat yaparak yüzümdeki pembe tonlarını ortaya çıkardı, pancar gibi oldum:)

Yani;
soğuk sarı beyaz ten+soğuk sarı saç= bembeyaz bir yüz
soğuk sarı beyaz ten+sıcak sarı saç= pespembe bir yüz!

Diyeceğim o ki, cilt tonunuzla zıt bir sarı tonu seçmek sizi daha pembe gösterirken, cilt tonunuzla aynı tonda sarıyı seçmek daha aydınlık(beyaz) veya daha solgun(sarı) gösterebilir. Burada sarılık ve solgunluk cilt alt tonunuza ve koyuluğunuza göre değişir. aynı deneyi sıcak sarı(buğday/olive) tenli birinde yaptığımızda manzara şu olacaktır:

sıcak sarı buğday/esmer ten+ sıcak sarı saç= daha sarı ve koyu bir ten
sıcak sarı buğday/esmer ten+soğuk sarı saç=daha pembe ve canlı bir ten.

Bir de "sıcak pembe" dediğimiz şeftali tonları var, ama o bir istisna. Bu ten rengi çoğunlukla doğal kızıllarda görüldüğü için kızıla dönük sıcak sarıları çok iyi taşır. Mesela Nicole Kidman, şeftali alt tonlu beyaz bir teni var ve doğal kızıl-sarı tonlarını çok başarılı bir biçimde taşıyor.

Sıcak alt tonlu sarı-beyaz tenlere gelince, onlarda da soğuk sarı-beyaz tenlilerin tam tersi bir formül işliyor. Yani sıcak sarılar yüzlerini daha solgun ve sarı gösterirken, soğuk sarılar daha pembe ve aydınlık bir görüntü yaratıyor.
Yani en iyi dengeyi soğuk sarılarla yakalıyorlar.

sıcak sarı beyaz ten+sıcak sarı saç= sarı-beyaz bir yüz olurken,
sıcak sarı beyaz ten+soğuk sarı saç=pembe-beyaz bir yüz oluyor.

Umarım sizleri yanlış yönlendirmedim, siz yine de paranızı çöpe atmış olmamak için bir peruk ya da kumaş parçasıyla kendinize yakışan sarı tonlarını bulabilirsiniz:)

Edit: Soğuk pembe alt tonlu beyazlarla soğuk pembe alt tonlu esmerleri unutmuşum:) Size her renk yakışır, ama seçeceğiniz sarı tonunda baskın bir sıcaklık veya soğukluk olması yüzünüzü çok kırmızı gösterebilir. Siz 0 ile biten direkt sarılara yönelin derim ben.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder