22 Haziran 2015 Pazartesi

Cilt Alt Tonu Nedir, Nasıl Bulunur?

Yazıya başlamadan önce sizi uyarmak istiyorum, bu kozmetik ve güzellik sitelerinde yüzlercesini görebileceğiniz klişe bir cilt alt tonu bulma yazısı değil.

Cilt alt tonu, cildimizin pembe,sarı, beyaz, buğday, esmer olmasından bağımsız olarak ALTINDA YATAN ESAS TONDUR. Yani ya soğuktur, ya sıcaktır, ya da nötrdür.

AMA...
Hani cilt alt tonuyla ilgili yazıları okuduğumuzda bazılarımızda belirtiler birebir görülürken bazılarımızın kafası karışır, "tenim gün ışığında sarı görünüyor ama damarlarım mavi" ya da "madem pembe alt tonluyum, sıcak renkleri nasıl daha iyi taşıyorum" gibi... İşte onu elimden geldiğince açıklığa kavuşturmaya çalışacağım.

Biz Türkler Asya ve Avrupa ırklarının karışımı olduğumuz için bizde bu konuda basit formüller işlemiyor. Saf beyaz ırkta alt tonlar gerçekten belirgindir, sarıysan sıcaksındır, pembeyse soğuksundur, süt beyazsan nötrsündür, bitti. Gel gör ki bizim gibi melez bir millette spektrum olayı devreye giriyor.

Ben burada kendi oluşturduğum bir yöntemle gideceğim ve iki ana grubu(soğuk, sıcak) ikişer alt grup altında(sıcak sarı, sıcak pembe, soğuk sarı, soğuk pembe) inceleyip üstüne iki grup daha ekleyerek (nötr, olive) toplamda altı grupla yazımı sonlandıracağım.

-Soğuk (Cool) Grup

1.Soğuk Sarılar
2.Soğuk Pembeler

-Sıcak (Warm) Grup

3.Sıcak Sarılar
4.Sıcak Pembeler

5.Gri/Küllü (Nötr) Grup

6.Sarı/Yeşil(Olive) Grup

-Soğuk (Cool) Grup
1.Soğuk Sarılar

Soğuk sarılar, altında mavi-pembe tonlar taşıyan sarılardır. Her ne kadar çıplak gözle sarı gibi görünse de damarlar maviye yakın turkuaz tonlarında görünür. Parlak beyaz ışık altında pembemsi, sarı ışık altında sarımsı bir görüntü verir.

"Ben sarı benizliyim ama yaz/kış grubuyum ve soğuk tonları daha iyi taşıyorum" diyorsanız büyük ihtimalle bu gruptansınız.

Genelde fondöten ve pudralarda "cool yellow, cool beige, beige rose" gibi isimlerle geçer. 




2.Soğuk Pembeler

Soğuk pembeler, altında mavi tonlar taşır ve cilt direkt pembe görünür. Damarlar tam mavidir ve çoğu kaynakta "cool alt ton" olarak geçen ton tam olarak budur. Çoğunlukla beyaz ya da çok koyu tenlerde görülür.

"Ben kesinlikle yaz/kış grubundayım ve maviler, morlar, pembeler, küllü saç renkleri benim için var." diyorsanız kesinlikle bu alt ton grubuna giriyorsunuz.






Yani siz çok büyük ihtimalle yaz ve kış insanlarısınız. Genel olarak iyi taşıdığınız renk skalası ise şu:


















-Sıcak (Warm) Grup
3.Sıcak Sarılar
Kendinizi rahatça "warm" olarak tanımlayabiliyorsanız, teniniz altın-portakal tonlarındaysa, damarlarınız tam yeşilse sıcak alt tonlu sarı bir teniniz var demektir. Çıplak gözle en rahat tespit edilebilen alt ton grubu da budur zaten.










4.Sıcak Pembeler

Artık algoritmayı kaptınız, madde madde yazıyorum:
-Aynı soğuk sarı tende olduğu gibi bu cilt tonu da ortam ışığına göre değişir. Beyaz ışık altında daha pembe, sarı ışık altında altın-portakal tonlarında, gün ışığı altında sabah ve akşam saatlerinde daha pembe, öğle saatlerinde daha sarı görünüyorsanız;
-Damarlarınız yeşil-turkuaz arası bir renkteyse,
-Sıcak kızılları, bakırları, doreleri başarılı bir biçimde taşıyabiliyorsanız, hatta insanlar doğal kızıl olduğunuzu bile düşünüyorsa,
-Teninizi "peachy"(şeftali) denen turuncu-pembe renk grubuna dahil görüyorsanız,
Siz sıcak bir pembesiniz.

Eğer sıcak grubuna ve sonbahar/ilkbahar gruplarından birine giriyorsanız ideal renkleriniz şunlardır:















5.Gri/Küllü (Nötr) Grup





Gelelim, yer yer warm'la, yer yer cool'la karıştırılan grubumuza... En ender görülen renk grubu olan nötr.

Cilt tonunuzu ve damar renginizi tanımlamakta "gerçekten" zorlanıyorsanız "gerçekten" nötr olabilirsiniz!

Genel kanının aksine nötrler her rengi kolay kolay taşıyamaz, çünkü solgun bir görüntüleri vardır. Kendine yakışan renkleri deneme-yanılma yoluyla bulabilirler ancak. Cilt tonu ortam ışığına, giysilere ve makyaja göre değişebilir çünkü.




6.Sarı/Yeşil(Olive) Grup




Türk kadınında en çok görülen renk grubudur... Adını yeşil zeytinden alan bu ten rengi, gerçekten de solgun ve açık kahve-yeşil karışımı bir renk almasıyla ünlüdür.

Damarlarınız "zeytuni" bir tondaysa, yazın güneşten köşe bucak kaçmıyorsanız (kolay bronzlaşır çünkü) , ten renginizi "buğday" ya da "sarı" olarak tanımlıyorsanız muhtemelen bu gruptansınız. Bu cilt tonu daha çok Asya ırklarında görülür ve bazı sitelerde "nötr" bazı sitelerde ise "warm" grubuna girdiği iddia edilir. Olive'in "özünde nötr bir cilt tonu olduğuna" dair bir sürü İngilizce makaleye rastlayabilirsiniz internette, ama illa bir grup istiyorsanız, "warm" grubuna daha yakındır.


Ek: Nasıl Bulunur?

1.Damar testi: Bileğin iç kısmında, nabzımızı ölçtüğümüz damarların rengine bakılır. Yeşil veya yeşil ağırlıklı bir turkuaz tonuysa warm, mavi veya mavi ağırlıklı bir turkuaz tonuysa cool, yer yer turkuaz, yer yer mor damarlar görülüyorsa nötrdür.

Eğer damar renginizi tanımlamakta zorlanıyorsanız bileğinizin iç kısmına mavi renkte bir fosforlu kalemle kalınca bir çizgi çizebilirsiniz. Yeşile ne kadar yaklaşırsa o kadar sıcak bir cilt tonunuz vardır.

2.Gardrop testi: Size yakışan renkler sarı-turuncu ağırlıklı sıcak ve canlı renklerse teniniz sıcak ağırlıklı bir tondadır. Şimdi bunun mantığı ne diyeceksiniz, mesela size göre çok sarı veya turuncu kalan bir fondöten aldınız yanlışlıkla, sadece yüzünüze sürdünüz, boynunuz pembe-beyaz kalır, değil mi? İşte, aynı şekilde sıcak renkler giydiğinizde de elleriniz, kollarınız, yüzünüz giydiğiniz kıyafete göre daha pembe ve daha aydınlık kalır. Oysa soğuk renkler giydiğinizde teninizle kontrast yapacağından cildinizdeki sarılık iyice ortaya çıkar. Size göre pembe olan bir fondöten sürdüğünüzde boynunuzun sarı kalması gibi. 
Pembeler, morlar, maviler, soğuk yeşiller daha çok yakışıyorsa soğuk bir ten renginiz var demektir. 
Her renk yakışıyorsa büyük ihtimalle nötrsünüzdür. 
Bunun için boynunuza biri fuşya, biri turuncu iki kumaş parçası koyarak yüzünüzün nasıl göründüğüne bakabilirsiniz. 

3.Altın-gümüş testi: Aynı mantık burada da geçerli, hangisi tenimi daha aydınlık ve daha pembe gösteriyor? Hangisi daha boğuk gösteriyor? Eğer ilk sorunun cevabı altınsa sıcak, gümüşse soğuk ağırlıklıdır. İkisi de fena durmadıysa nötrdür. 

4.Beyaz-krem testi: Eğer kar beyaz gibi direkt parlak beyaz tonları teninizi daha ferah gösteriyorsa soğuksunuzdur. Krem rengi daha çok yakışıyorsa sıcaksınızdır. 

5.Küllü-altın saç renkleri: Küllü saç rengine ve sıcak bir ten rengine sahipseniz solgun görünürsünüz. Altın, dore, bakır yansımalar daha canlı gösterecektir. Aynı şekilde soğuk alt tona da küllü saç rengi yakışır. 

6.Sıcak kırmızı ruj-soğuk kırmızı ruj: Mercan-turuncu tonlarına dönük kırmızılar sizde emanet gibi durmuyorsa sıcak bir ten renginiz vardır. Fuşya-mürdüm tonları daha çok yakışıyorsa soğuktur. "True red" dedikleri direkt kırmızı daha çok yakışıyorsa nötrsünüzdür. 




1 yorum: