24 Eylül 2015 Perşembe

Cilt Tonuna Göre Fondöten Seçimi

Bir kozmetik dükkanına girdiniz ve birazdan cilt tipinize uygun bulduğunuz bir fondötenin renk skalasını inceleyeceksiniz ve hiçbir fikriniz yok. Bu durumda bir makyaj uzmanına(?) danışma ihtiyacı duyabilirsiniz, fakat ne yazık ki şu konuda dürüst olmam gerekir ki Türkiye'deki makyaj uzmanlarının(?) çoğu yüzeysel bir renk/makyaj eğitimi ve kağıttan ibaret bir sertifika almaktan öteye gidemiyor. Acı gerçekler :( İşinizi şansa bırakmak istemiyorsanız cildinizin koyuluk skalasını ve alt tonunu tespit etmeniz gerekiyor.

Cildinizin koyuluğunu tespit etmek için dört ana gruptan(beyaz, buğday, koyu buğday, esmer) hangisine daha yakın olduğunuza bakmanız gerekiyor. Bunun için gün ışığında beyaz bir bluz giyerek teninizle ne derce uyumlu olduğuna ya da kontrast yaptığına bakabilirsiniz. Eğer saf beyaza gerçekten yakınsanız fondötende bakacağınız ilk renkler birinci ve ikinci renklerdir. Çoğu markada ilk renk pembe alt tonlu beyaz, ikinci renk sarı alt tonlu beyaza ayrılır. Eğer hafif kırılmış, arada kalmış bir cilt tonunuz varsa buğdaysınızdır. Markasına göre değişmekle beraber üçüncü renkler genel olarak uygundur. Koyu buğday ise esmerin bir tık açığıdır. Genelde koyu buğday ve esmer tonları serilerin sonlarında yer alır.

Eğer iyi bir markaya denk gelmişseniz cilt tonlarına göre oluşturulmuş üç ana grup vardır: Sıcak, soğuk ve nötr gruplar. Bunun en bilindik örnekleri MAC ve Yves Rocher'dir. Örneğin Yves Rocher'de "beige" grubu sıcak tonları, "rose" grubu soğuk tonları, "beige rose"ise nötr tonları ifade eder. MAC ise bu konuda ilginç bir istisnadır, çünkü Neutral Warm (NW-nötr sıcak) grubu pembe tonlarını, Neutral Cool (NC-nötr soğuk) ise sarı tonlarını ifade eder. Bunun nedeni NC serisindeki sarı tonlarının altında soğuk tonlar bulunurken, NW serisindeki pembe ana tonun altında sıcak tonlar bulunmasıdır. Daha önce blogumda defalarca söz ettiğim "soğuk sarılar ve sıcak pembeler" olayı aslında nötr-soğuk ve nötr-sıcaktır. NC serisinde daha soğuk spektruma yakın mavi bazlı sarılar hakimken, NW grubunda daha şeftalimsi pembe tonları hakimdir.

Bir de renklerin spektrumlarına göre değişik renk isimleri veren firmalar vardır. Bunlardan en çok kullanılanları beige, rose, pearl, nude, neutral, yellow, cool yellow, cool beige, sandy, ivory, caramel, peachy ve buff'tır. Aldığınız bir fondötenin üstünde "beige, yellow, sandy, peachy veya caramel" yazıyorsa sıcak gruptan bir fondöten aldınız demektir. "Rose, pearl, cool yellow, cool beige" ifadeleri ise soğuk alt tonlu fondötenleri betimler. "Nude, neutral, ivory ve buff"ise nötr grubu betimler.

Peki Cilt Alt Tonu Nasıl Bulunur?

Cilt alt tonunu bulmanın en güzel yolu gün ışığında bileğin iç kısmındaki damarlara bakmaktır. Eğer;
-Bariz bir biçimde yeşil ise SICAK
-Yeşile yakın bir turkuaz(mavi-yeşil) tonunda ise NÖTR-SICAK
-Bariz bir biçimde mavi ise SOĞUK
-Maviye yakın bir turkuaz(mavi-yeşil) tonunda ise NÖTR-SOĞUK
-Bu tonlardan hiçbirini bariz bir biçimde seçemiyor iseniz NÖTRdür.

Aynı şekilde gün ışığında makyajsız ve saçınız toplu bir biçimde aynanın karşısına geçin. Yüzünüze doğru düz beyaz bir kağıt parçasını yaklaştırıp cildinizin aldığı tona bakın.

-Eğer sarı-turuncu veya mercan-şeftali tonları görüyorsanız sıcak bir cilt tonunuz vardır.
-Pembemsi veya mavimsi tonlar görüyorsanız soğuk bir cilt tonunuz vardır.
-Baskın bir ton göremediyseniz ya da Pantone'de "nude" diye geçen sarı-pembe tonlarının dengeli olduğu rengi görüyorsanız nötrsünüz.

Hadi kolay gelsin :)

23 Eylül 2015 Çarşamba

Renk Teorileri: Goethe vs. Newton





Tekrar merhabalar! En son yazdığımda blog işlerini bıraktığımı söylemiştim ama biraz ayrı kalmak yaradı, yepyeni konularla geldim.

Bu yazımda kısaca Goethe ve Newton'un renk teorileri arasındaki farkları anlatmak istiyorum.

Yukarıdaki fotoğraf bir Pink Floyd albümünün kapağı gibi görünse de renk bilimciler ve renk delileri bilir ki Newton'un renk teorisini özet geçen mucizevi bir olayı anlatır. Beyaz gün ışığı prizmadan geçerek yedi ayrı tayfa ayrılır: mor, lacivert, mavi, yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı. Gökkuşağı denen o harika doğa olayının da bilimsel açıklaması tam olarak budur. 

Yani, Newton'a göre renkler beyaz ışığın içinde mevcut bulunur. 

Newton'un renkler teorisini diğerlerinden ayıran önemli bir özellik, çoğu renk bilimci üç ana rengin kırmızı, mavi ve sarı olduğunu savunurken, Newton'un üç ana rengin kırmızı, yeşil ve mavi olduğunu savunmasıdır.









Newton'a göre;
kırmızı(%33)+yeşil(%33)+mavi(%33)=beyaz
kırmızı(%50)+yeşil(%50)=sarı
yeşil(%50)+mavi(%50)=camgöbeği 
kırmızı(%50)+mavi(%50)=magenta'dır.











Goethe ise bunun aksine doğadaki tüm renklerin sarı ve mavinin çeşitli dereceleri olduğunu savunmuştur.Mavi ve sarının karışımı olan yeşil ise ara renklerin spektrum oluşturmak için bu iki rengin üst üste binmiş halidir. 

Eğer sarı ve mavi mükemmel bir biçimde karışırsa hiçbiri baskın olamaz, ve beyin onu tek renk(yeşil) olarak algılar.



Newton'un renk teorisi günümüzde hala geçerliliğini korurken, Goethe'nin renk teorisi kısmen bilimsel olarak kanıtlanabilmiştir.













3 Temmuz 2015 Cuma

Kırmızı Ruj Ama Hangi Tonu?-Soğuk Kırmızılar vs. Sıcak Kırmızılar

Bu son blog yazım... Gerçi okuyucum yok denecek kadar az ama şu an bunu bir kişi bile okuyor olsa benim için değerli ve haber vermek istedim. Artık renklerle uğraşmaktan çok sıkıldım, bazı şeyler hem uzmanlık alanı hem de hobi olunca-benim için renkler bu sınıfa giriyor-kafayı yeme noktasına gelebilirsiniz. Bugün süslüsözlük'ün akışında  kırmızı ruj başlığını görünce bir kırmızı ruj yazısıyla bitireyim dedim...

Söz konusu sarı ve kırmızı olduğunda onların soğuk tonlarının nasıl olduğu ister istemez kafa karıştırıyor ve renklerle çok haşır neşir olmayan birine oksimoron gibi gelebilir ama ana ton ve alt ton aynı şey değil. Bir bütün olarak ele alınmadığı için karışıyor. Burada ana rengimiz çıplak gözle baskın olarak gördüğümüz kırmızıyken alt ton olarak geçen sarı sıcağı, mavi ise soğukluğu temsil ediyor.

Yani, turuncu-kiremit tonlarına dönük kırmızılar sıcak kırmızılarken, magenta-fuşya-mürdüm tonlarına dönük kırmızılar soğuk kırmızılardır.



                                                                          


 Cilt alt tonu meselesine gelince burada kıyafet ve saçla aynı algoritma işliyor:

Kendi alt tonunuzla eşdeğer bir kırmızı bulmayı başarırsanız cilt ideal sarı-pembe dengesini buluyor.




-Mesela cildiniz soğuk alt tonlu bir sarıysa (parlak, pembe-beyaza dönük sarılar bu gruba giriyor) hafif mavi alt tonlu bir kırmızı sizin için idealdir. Mavisi fazla kaçmış bir kırmızı tonu cildinizle fazla tezat yapar ve tabir-i caizse "patlar", sarılığı yok etmek bir yana daha çok ortaya çıkarır. Fazla turuncuya dönük kırmızılar da aynı şekilde solgun gösterir. "True red" denen direkt kırmızılarla hafif mavilik taşıyan kırmızılar hem sarılığı yok eder, hem de cilt tonunuzla bütünleşir.

-Aynı algoritmanın tam tersi "şeftali" diye tabir edilen sıcak pembeler için de geçerli. Aşırı turuncu bir ruj rengi nötrleyip griye düşürür ya da abartılı bir biçimde mürdüm-mor tonlarına dönük soğuk kırmızılar teni iyice sarı gösterip emanet gibi durur. Hafif sarı alt tonlu bir kırmızı şeftali denen cilt alt tonu grubu için idealdir.



-Sarı-sıcaklara ve zeytunilere(olive) gelince, onlar için en iyisi yeşil alt tonlu kırmızılar! O nasıl oluyor derseniz içinde bir gram bile pembelik barındırmayan tam kırmızı-mercan ya da turuncu diyebileceğimiz gerçekten "sıcak" kırmızılar! Teni ne çok sarı, ne de çok pembe gösterir, ideal bir pembelik ve aydınlık verir, gerçekten canlı bir görüntü olur. Bu kadar iddialı konuşmayayım ama en azından soğuk alt tonlu kırmızıların yaratacağı "emanet" görüntü olmaz.

-Soğuk-pembelere ise... Evet tahmin ettiniz, soğuk kırmızılar, fuşyalar, mürdümler, soğuk bordolar yakışıyor en çok.

Blogun son yazısını da böylece bitirmiş oldum, kendinize iyi bakın.

26 Haziran 2015 Cuma

Cilt Alt Tonu Dosyası- Vol.1: Her Olive/Buğday Tonu Sıcak mıdır?

Olive ve buğday tanımları özünde ten rengi koyulaştıkça aldığı sarımsı rengin çeşitli dillerdeki ifade şeklidir. Yani dünyanın çoğu yerinde yaygın bir inanç olan beyaz ten=soğuk-pembe alt tonlu ten, orta ve koyu ten=sarı/yeşil-sıcak alt tonlu ten inancından kaynaklanan isimlendirme biçimleri. Biri buğdayın sarılığından, biri yeşil zeytinin haki renginden geliyor. Dünya halkları bu konuda çok da haksız sayılmaz ama spesifik de olsa "spektrum" dediğimiz bir olay var. Sarıyla kırmızının bile soğuk tonlarının olduğu bir dünyada bu tanımlar artık kulak tırmalıyor.

Meraklıları için olive'in spesifik tonları üzerine yazılmış şöyle bir makale buldum. Okumaya üşenenler için özet geçiyorum: Beyaz ırk söz konusu olduğunda insanları mevsim tiplerine ve alt tonlarına göre ayırmak çok kolaydır. Gelin görün ki söz konusu Asya ırkları olduğunda güzellik ve makyaj uzmanları bu konuda yetersiz kalıyor işte. "Eğer Asyalı ırklardan birine mensupsan cilt tonun olive'dir ve o da sıcak alt ton demektir" deyip çıkıveriyorlar işin içinden. Oysa olive denen tonun da kendi içinde sıcak, soğuk, nötr, açık, koyu, orta alt tonları var.

Eğer cilt tonunuz orta/koyu tonlardaysa ve bu yüzden bir MUA veya cilt uzmanı "sen buğday/esmer tenlisin, bu yüzden sıcak renkler kullanmalısın." veya açık tenliyseniz "senin tenin beyaz, o yüzden soğuk alt tonlusun" deyip işin içinden çıkıyorsa geçmiş olsun. He, deyip geçin. Klişe. Sıkıcı. Galat-ı meşhur.

Bir diğer ilginç teori ise olive=nötr formülü. Soğuk alt tonların özünde mavi pigmentler, sıcak tonların ise sarı pigmentler taşıdığı varsayımından yola çıkarak
sarı+mavi=yeşil=sıcak+soğuk=nötr=olive  şeklinde bir sonuca ulaşmışlar. Oysa ki o yeşilliğin nedeni mavilik değil. Kırmızı ve yeşil tonlarının sarı-yeşil karışımı bir renk oluşturmasından kaynaklanan bir yeşillik. Genel kanının aksine altında zerre kadar mavilik yok yani. Tabii bu dediğim nötr alt tonlu orta koyuluktaki olive tonları için geçerli.

Peki olive'in üstüne mavilik eklersek ne olur? Renk açılır, parlak ve şeffaf bir sarıya dönüşür. Kışın soğuk sarı beyaz, yazın bronz bir cilt tonunuz varsa siz büyük ihtimalle soğuk bir zeytuni tona sahipsiniz. Aynı formül buğdaylar için de geçerli.

Yani, kısacası buğday=olive=sarı-sıcak ten eski moda ve klişe bir tanım. Bence siz yukarıda linkini paylaştığım makaleyi okuyun:)

25 Haziran 2015 Perşembe

Renkler ve Galat-ı Meşhurlar





Takdir edersiniz ki herkes her konuda uzman olmak zorunda değil. Türkiye gibi bir ülkede hobinizle uzmanlık alanınız aynı olmaz genelde, daha çok doktor şarkıcıların, manken oyuncuların, felsefe mezunu müzisyenlerin ülkesi Türkiye... Yine de bir iş buldun mu sevmesen bile en iyisi olmaya bakmak iyidir.



İlk videodaki ablamız Rüzgar Mira Okan'mış. Kendisini kişisel olarak tanımıyorum, tek bildiğim marka ve imaj danışmanı olduğu. Ama yukarıdaki videoda renk analizi yapıyor.

Şimdi soruyorum, neden bir renk uzmanı, hadi bilemedin tekstilci ya da make up artist değil de bir marka ve imaj danışmanı? Ne alakası var yani?

O da ne yapsın garibim, uzmanlık alanı olmadığından internette ne bulduysa onu söylüyor millete.

Fena bir giriş yapmadı ama galat-ı meşhurlar da çıktı ağzından.4:11'de tabir-i caizse batırdı olayı:
"Bu daha soğuk. O yüzden daha beyaz ten sever." Beyaz ten=soğuk alt ton klişesi. Galat-ı meşhur!
"Olive" denen cilt tonunun bile kendi içinde soğuk tonları varken sadece soğuk alt tonluların beyaz tenli olabileceği yanılgısı hala yok olmamış. Gerçekten can sıkıcı. Yani şöyle söyleyeyim, renklerle çok ilgilenmeyen biri "ne var ki bunda?"diye düşünebilir ama renklerden gerçekten anlayan biri için can sıkıcı.

İkinci videodaki ablamız ise Suna Kabadayı. Onun verdiği bilgilerdeki doğruluk oranı daha yüksek. 6:29'da sunucunun sorduğu soruyla beraber başlıyor galat- meşhurlara: "Sarı ten=buğday ten", "Pembe-beyaz ten=güneşte kızaran ten"... Tam olarak öyle değil işte. Ben açık sarı-beyaz tenliyim ve buğday olmadığım gibi benim güneşte çektiğim acıyı kimse çekmemiştir. Elin pembe-beyaz tenli Rusları, İngilizleri bir haftada bronzlaşırken ben pancar gibi dolaşırım. Sizdeyim Suna Hanım?

Aslında bu cilt tonları ve renk spektrumlarıyla ilgili uzun bir yazı dizisi hazırlasam iyi olacak.
















22 Haziran 2015 Pazartesi

Cilt Alt Tonu Nedir, Nasıl Bulunur?

Yazıya başlamadan önce sizi uyarmak istiyorum, bu kozmetik ve güzellik sitelerinde yüzlercesini görebileceğiniz klişe bir cilt alt tonu bulma yazısı değil.

Cilt alt tonu, cildimizin pembe,sarı, beyaz, buğday, esmer olmasından bağımsız olarak ALTINDA YATAN ESAS TONDUR. Yani ya soğuktur, ya sıcaktır, ya da nötrdür.

AMA...
Hani cilt alt tonuyla ilgili yazıları okuduğumuzda bazılarımızda belirtiler birebir görülürken bazılarımızın kafası karışır, "tenim gün ışığında sarı görünüyor ama damarlarım mavi" ya da "madem pembe alt tonluyum, sıcak renkleri nasıl daha iyi taşıyorum" gibi... İşte onu elimden geldiğince açıklığa kavuşturmaya çalışacağım.

Biz Türkler Asya ve Avrupa ırklarının karışımı olduğumuz için bizde bu konuda basit formüller işlemiyor. Saf beyaz ırkta alt tonlar gerçekten belirgindir, sarıysan sıcaksındır, pembeyse soğuksundur, süt beyazsan nötrsündür, bitti. Gel gör ki bizim gibi melez bir millette spektrum olayı devreye giriyor.

Ben burada kendi oluşturduğum bir yöntemle gideceğim ve iki ana grubu(soğuk, sıcak) ikişer alt grup altında(sıcak sarı, sıcak pembe, soğuk sarı, soğuk pembe) inceleyip üstüne iki grup daha ekleyerek (nötr, olive) toplamda altı grupla yazımı sonlandıracağım.

-Soğuk (Cool) Grup

1.Soğuk Sarılar
2.Soğuk Pembeler

-Sıcak (Warm) Grup

3.Sıcak Sarılar
4.Sıcak Pembeler

5.Gri/Küllü (Nötr) Grup

6.Sarı/Yeşil(Olive) Grup

-Soğuk (Cool) Grup
1.Soğuk Sarılar

Soğuk sarılar, altında mavi-pembe tonlar taşıyan sarılardır. Her ne kadar çıplak gözle sarı gibi görünse de damarlar maviye yakın turkuaz tonlarında görünür. Parlak beyaz ışık altında pembemsi, sarı ışık altında sarımsı bir görüntü verir.

"Ben sarı benizliyim ama yaz/kış grubuyum ve soğuk tonları daha iyi taşıyorum" diyorsanız büyük ihtimalle bu gruptansınız.

Genelde fondöten ve pudralarda "cool yellow, cool beige, beige rose" gibi isimlerle geçer. 




2.Soğuk Pembeler

Soğuk pembeler, altında mavi tonlar taşır ve cilt direkt pembe görünür. Damarlar tam mavidir ve çoğu kaynakta "cool alt ton" olarak geçen ton tam olarak budur. Çoğunlukla beyaz ya da çok koyu tenlerde görülür.

"Ben kesinlikle yaz/kış grubundayım ve maviler, morlar, pembeler, küllü saç renkleri benim için var." diyorsanız kesinlikle bu alt ton grubuna giriyorsunuz.






Yani siz çok büyük ihtimalle yaz ve kış insanlarısınız. Genel olarak iyi taşıdığınız renk skalası ise şu:


















-Sıcak (Warm) Grup
3.Sıcak Sarılar
Kendinizi rahatça "warm" olarak tanımlayabiliyorsanız, teniniz altın-portakal tonlarındaysa, damarlarınız tam yeşilse sıcak alt tonlu sarı bir teniniz var demektir. Çıplak gözle en rahat tespit edilebilen alt ton grubu da budur zaten.










4.Sıcak Pembeler

Artık algoritmayı kaptınız, madde madde yazıyorum:
-Aynı soğuk sarı tende olduğu gibi bu cilt tonu da ortam ışığına göre değişir. Beyaz ışık altında daha pembe, sarı ışık altında altın-portakal tonlarında, gün ışığı altında sabah ve akşam saatlerinde daha pembe, öğle saatlerinde daha sarı görünüyorsanız;
-Damarlarınız yeşil-turkuaz arası bir renkteyse,
-Sıcak kızılları, bakırları, doreleri başarılı bir biçimde taşıyabiliyorsanız, hatta insanlar doğal kızıl olduğunuzu bile düşünüyorsa,
-Teninizi "peachy"(şeftali) denen turuncu-pembe renk grubuna dahil görüyorsanız,
Siz sıcak bir pembesiniz.

Eğer sıcak grubuna ve sonbahar/ilkbahar gruplarından birine giriyorsanız ideal renkleriniz şunlardır:















5.Gri/Küllü (Nötr) Grup





Gelelim, yer yer warm'la, yer yer cool'la karıştırılan grubumuza... En ender görülen renk grubu olan nötr.

Cilt tonunuzu ve damar renginizi tanımlamakta "gerçekten" zorlanıyorsanız "gerçekten" nötr olabilirsiniz!

Genel kanının aksine nötrler her rengi kolay kolay taşıyamaz, çünkü solgun bir görüntüleri vardır. Kendine yakışan renkleri deneme-yanılma yoluyla bulabilirler ancak. Cilt tonu ortam ışığına, giysilere ve makyaja göre değişebilir çünkü.




6.Sarı/Yeşil(Olive) Grup




Türk kadınında en çok görülen renk grubudur... Adını yeşil zeytinden alan bu ten rengi, gerçekten de solgun ve açık kahve-yeşil karışımı bir renk almasıyla ünlüdür.

Damarlarınız "zeytuni" bir tondaysa, yazın güneşten köşe bucak kaçmıyorsanız (kolay bronzlaşır çünkü) , ten renginizi "buğday" ya da "sarı" olarak tanımlıyorsanız muhtemelen bu gruptansınız. Bu cilt tonu daha çok Asya ırklarında görülür ve bazı sitelerde "nötr" bazı sitelerde ise "warm" grubuna girdiği iddia edilir. Olive'in "özünde nötr bir cilt tonu olduğuna" dair bir sürü İngilizce makaleye rastlayabilirsiniz internette, ama illa bir grup istiyorsanız, "warm" grubuna daha yakındır.


Ek: Nasıl Bulunur?

1.Damar testi: Bileğin iç kısmında, nabzımızı ölçtüğümüz damarların rengine bakılır. Yeşil veya yeşil ağırlıklı bir turkuaz tonuysa warm, mavi veya mavi ağırlıklı bir turkuaz tonuysa cool, yer yer turkuaz, yer yer mor damarlar görülüyorsa nötrdür.

Eğer damar renginizi tanımlamakta zorlanıyorsanız bileğinizin iç kısmına mavi renkte bir fosforlu kalemle kalınca bir çizgi çizebilirsiniz. Yeşile ne kadar yaklaşırsa o kadar sıcak bir cilt tonunuz vardır.

2.Gardrop testi: Size yakışan renkler sarı-turuncu ağırlıklı sıcak ve canlı renklerse teniniz sıcak ağırlıklı bir tondadır. Şimdi bunun mantığı ne diyeceksiniz, mesela size göre çok sarı veya turuncu kalan bir fondöten aldınız yanlışlıkla, sadece yüzünüze sürdünüz, boynunuz pembe-beyaz kalır, değil mi? İşte, aynı şekilde sıcak renkler giydiğinizde de elleriniz, kollarınız, yüzünüz giydiğiniz kıyafete göre daha pembe ve daha aydınlık kalır. Oysa soğuk renkler giydiğinizde teninizle kontrast yapacağından cildinizdeki sarılık iyice ortaya çıkar. Size göre pembe olan bir fondöten sürdüğünüzde boynunuzun sarı kalması gibi. 
Pembeler, morlar, maviler, soğuk yeşiller daha çok yakışıyorsa soğuk bir ten renginiz var demektir. 
Her renk yakışıyorsa büyük ihtimalle nötrsünüzdür. 
Bunun için boynunuza biri fuşya, biri turuncu iki kumaş parçası koyarak yüzünüzün nasıl göründüğüne bakabilirsiniz. 

3.Altın-gümüş testi: Aynı mantık burada da geçerli, hangisi tenimi daha aydınlık ve daha pembe gösteriyor? Hangisi daha boğuk gösteriyor? Eğer ilk sorunun cevabı altınsa sıcak, gümüşse soğuk ağırlıklıdır. İkisi de fena durmadıysa nötrdür. 

4.Beyaz-krem testi: Eğer kar beyaz gibi direkt parlak beyaz tonları teninizi daha ferah gösteriyorsa soğuksunuzdur. Krem rengi daha çok yakışıyorsa sıcaksınızdır. 

5.Küllü-altın saç renkleri: Küllü saç rengine ve sıcak bir ten rengine sahipseniz solgun görünürsünüz. Altın, dore, bakır yansımalar daha canlı gösterecektir. Aynı şekilde soğuk alt tona da küllü saç rengi yakışır. 

6.Sıcak kırmızı ruj-soğuk kırmızı ruj: Mercan-turuncu tonlarına dönük kırmızılar sizde emanet gibi durmuyorsa sıcak bir ten renginiz vardır. Fuşya-mürdüm tonları daha çok yakışıyorsa soğuktur. "True red" dedikleri direkt kırmızı daha çok yakışıyorsa nötrsünüzdür. 




21 Haziran 2015 Pazar

Her Sarı Sıcak Değildir!

Yıllardır bize öğretilen sarı, kırmızı ve turuncunun "sıcak", yeşil, mavi ve morun "soğuk" renkler olduğudur. 

Şimdi güzellik-kozmetik sitelerinde "soğuk sarı", "sıcak yeşil" ve hatta "sıcak mavi" gibi ifadeler görülüyor ve haliyle kafalar karışıyor. İşin sırrı Newton'un renk teorisinde yatıyor:

Newton'un renk teorisine göre, çevremizde gördüğümüz tüm renklerin altında üç ana renk yatıyor: Kırmızı, yeşil ve mavi. Bu üçünün belli oranlarda birleşimi ise;

K+Y+M=Beyaz oluyor. 

Bu diğer üç rengin kendi aralarındaki kombinasyonları ise;

kırmızı+mavi=magenta(pembemsi bir renk olarak tanımlayabiliriz),
kırmızı+yeşil=sarı,
yeşil+mavi=camgöbeği

şeklindedir.

Kozmetik ve tekstilde, altında mavilik yatan renkler "soğuk alt tonlu"olarak tanımlanır. Mesela "soğuk sarı"dan gidelim:






 İlk fotoğraftaki sarı tonunun altında mavilik yok. Yani, yeşile dönük koyu ve sıcak bir sarı tonu.



















 İkinci fotoğrafı ise kırmızı+yeşil=sarı şeklinde ifade edebiliriz. Bu, birinci fotoğraftakine göre daha parlak bir sarı tonu. Burada parlaklığı belirleyen unsur rengin beyaza olan yakınlığı.



















 Son fotoğraftaki sarı ise soğuk bir sarı. Sarının tonu soğudukça beyaza olan yakınlığı, yani parlaklığı artıyor. Mavi değerinin de 255 olduğu noktada beyaza ulaşılıyor.
Yani, rengin sıcak veya soğuk olduğunu belirleyen unsur ana tonundan çok alt tonudur.





20 Haziran 2015 Cumartesi

Cilt Tonlarına Göre Saç Rengi Önerileri

Bu yazıda klasik cilt alt tonu sınıflandırması olan "warm, cool, nötr" veya "sarı, pembe, nötr"den biraz daha değişik bir yolla gideceğim.

-Soğuk alt tonlu sarı cilt (cool alt ton, damarlar turkuaz tonlarında görünür)
-Sıcak alt tonlu sarı cilt (warm alt ton, damarlar tam yeşil görünür)
-Soğuk alt tonlu pembe cilt (cool alt ton, damarlar tam mavi görünür)
-Sıcak alt tonlu pembe cilt (warm alt ton, damarlar turkuaz tonlarında görünür).
-Gri tonlu cilt (nötr alt ton, damar rengi belirsizdir).
ve sarı-yeşil cilt tonu; yani olive (damarlar koyu yeşil-zeytuni tonlarda görünür).

İnternette size hangi saç renginin yakışacağına dair bir sürü yazı okumuşsunuzdur ve eminim kafanız karışmıştır. Çünkü bu tür yazılar çoğu sitede "sarı=warm=yeşil damarlar", "pembe=cool=mavi damarlar" algoritmasiyla gider. Oysa cildin görüntüsü kadar altında yatan ton da önemlidir.
Hatta daha da ileri gidip cool alt tonun sadece beyaz tende görülebileceğini ve her sarı alt tonlu tenin buğday olduğunu iddia edecek kadar cahil cesaretiyle konuşabilenleri bile vardır. Oysa önemli olan pigmentlerin deri altındaki yoğunluğudur.

Sarıdan başlayalım:

Cildinizde sarı bir görüntü varsa büyük ihtimalle bundan şikayetçisinizdir ve sizi daha pembe gösterecek olan tonlara gitmek istersiniz. Burada sizi daha pembe veya sarı gösterecek olan cildinizdeki sarılığın altında yatan esas tondur.




Eğer esas tonunuz soğuksa sıcak saç renkleri(özellikle sarı) sizi olduğunuzdan daha pembe gösterecektir, hatta teniniz çok açıksa haddinden fazla pembe görünebilirsiniz. Bu kuaförünüzle konuşarak anlaşabileceğiniz bir konu, sonuçta kimi insanlar pembe teni daha canlı ve sağlıklı bulurken kimi insanlar da sarı saçlı, pancar suratlı Yugoslavya göçmeni komşu çocuğuna benzediğinizi düşünebilir.


Esas tonununz sıcaksa tam tersi bir manzara söz konusu. Sıcak alt tonlu saç renkleri(başta sarı olmak üzere) ten renginizle aynı tonda olduğundan yüzünüz daha solgun veya sarı görünür.













Pembe tonlarına gelince; pembe alt tonlar daha çok doğal sarışınlarda ve doğal kızıllarda görüldüğünden açık ve sıcak saç renklerini daha iyi taşırsınız, özellikle sıcak pembe/şeftali grubuna giren bir cilt tonunuz varsa sıcak kızıllar çok doğal ve başarılı duracaktır.











Soğuk pembeler ise tenini daha kızarık göstermemek için kırmızı ve sarı ağırlıklı renklerden çok küllü-mavi-irize tonlar taşıyan renklere yönelmeliler, yakışmayacağından değil ama yapay bir görüntü olur.






Soğuk pembe alt tonlulara sıcak saç renkleri yakışır ama soğuk saç renkleri çok daha doğal durur.







Kısaca toparlamak gerekirse; sarı saç rengi seçerken cilt alt tonunuzla zıt bir sarı tonu seçmek sizi daha pembe gösterirken, cilt tonunuzla aynı olan bir sarı tonu seçmek sizi ya daha beyaz veya daha sarı gösterebilir. Ama söz konusu kızıl olunca yapay durmaması için cilt alt tonunuzla aynı bir kızıl tonuna yönelmek daha iyi olacaktır. Mesela sapsarı yüzlü bir kadında vişneçürüğü veya altın sarısı saç hayal edin, ne kadar yapay ve solgun görünür.  Ya da aynı şekilde soğuk pembe yüzlü bir kadını turuncu kızıl saçlarla hayal edin, doğal kızıl olduğuna kolay kolay inanır mısınız?
Önemli olan cilt tonunuzu aşırı derecede sarı veya kızarık göstermeyecek olan dengeyi bulmaktır.


19 Haziran 2015 Cuma

Kızıl Ama Hangi Tonu?-Soğuk Kızıllar vs. Sıcak Kızıllar

Daha önce dört cilt tonu üzerinden (soğuk sarı, sıcak sarı, soğuk pembe, sıcak pembe) sarı tonlarını incelemiştim. Söz konusu kızıl saç olunca sıcaklık ve soğukluktan çok sarılık ve pembelik devreye giriyor.

Sıcak kızıllar sarı-turuncu-bakır tonlarına dönük kızıllardır. Eğer sarı alt tonlu bir cildiniz varsa burada bakacağınız ikinci etken saçtaki sarı-kırmızı oranıdır. Eğer istediğiniz kızılın kırmızı tonu daha baskınsa (kırmızı cildi olduğundan daha pembe veya daha beyaz gösterir) sarı tonlu cilt için uygun bir seçim olduğu söylenebilir, ama sarı tonu baskın bir renk beğendiyseniz ve cildiniz tam sıcak sarı/buğday tonlarındaysa daha sarı ve solgun bir görüntü yaratacaktır. Soğuk kızıllarda ise önemli olan kırmızı-mavi oranıdır. Mavi oranı yüksek soğuk (mora dönük) kızıllar yapay bir görüntü yaratırken, kırmızı oranı yüksek soğuk kızıllar hem tendeki sarılığı dengeler, hem de yapay durmaz. Yani sarı tonlu ciltler için en uygunu hafif soğuk alt tonlu bir kırmızı-kızıldır.

Pembe alt tonlu tenlere gelince, doğal kızıllar genelde pembe ya da şeftali alt tonlu olduğundan kızılın hemen her tonu yakışır, fakat kırmızı-mavi ağırlıklı kızıllar (şarap, viyole gibi) teni olduğundan kızarık gösterebilir. Sarı-turuncu ağırlıklı kızıllar çok daha doğal durur.


Sarı Saç Ama Hangi Tonu? Soğuk Sarılar vs. Sıcak Sarılar

Önce sıcak ve soğuk sarıların ne olduğunu öğrenelim:
Saç boyalarında sıcak sarı tonları altında kırmızı-turuncu-bakır tonlar barındıran, parlak ve canlı sarılardır. Numara değerinden ifade edecek olursak 3(dore),4(bakır) ve 6(kızıl), 5(akaju) ile biten numaralar sıcak yansımalı sarılardır.
Soğuk sarılar ise altında mavi-gri(küllü) tonlar taşır, hatta boyanın ayarı iyi tutturulamazsa zamanla yeşile ya da griye dönebilir. 1(küllü) ve 2(irize) ile biten sarı yansımalarını ifade eder.

Cilt alt tonu olayını zaten çoğunuz biliyorsunuz ama bilmeyenlere küçük bir ipucu vereyim: bileğinizin iç kısmındaki damarlara baktığınızda mavi ağırlıklı bir renk görüyorsanız soğuk, yeşil ağırlıklı bir renk görüyorsanız sıcak alt tonlusunuz büyük ihtimalle. Damarların ne renk olduğuna karar veremiyorsanız, yani turkuaz veya mor tonlarında görünüyorsa büyük ihtimalle nötrsünüz.

Bu arada cildinizin çıplak gözle "sarı" veya "pembe" olarak tanımlanması tam olarak cilt alt tonunuzu açıklamaz, sarının altında yatan soğuk tonlar(cool beige, cool yellow, beige rose) olabileceği gibi, pembenin altında yatan sıcak tonlar da(peachy, warm pink) olabilir.

Ben bu gerçeği anlamadan önce sarı benizli birine kesinlikle ve kesinlikle sıcak tonların yakışmayacağını iddia ederdim, sarı tonları üzerinden incelediğimde kısmen haklı ve de kısmen haksız olduğumu gördüm. 

Mesela benim cilt tonum "cool yellow" yani sarı-beyaz gibi görünse de özünde soğuk alt tonlar taşıyor. Damarlarım mavi-turkuaz arası bir renkte. (Kendi cilt tonum olduğu için buradan gitmeye karar verdim.)

Biri soğuk sarı, biri sıcak sarı iki farklı peruk denediğimde soğuk olan sarının cildimdeki tüm tonları nötrleyip yüzümü bembeyaz gösterdiğini fark ettim, pandomim sanatçısına dönmüştüm gerçekten. Sıcak olan sarı tonu ise tezat yaparak yüzümdeki pembe tonlarını ortaya çıkardı, pancar gibi oldum:)

Yani;
soğuk sarı beyaz ten+soğuk sarı saç= bembeyaz bir yüz
soğuk sarı beyaz ten+sıcak sarı saç= pespembe bir yüz!

Diyeceğim o ki, cilt tonunuzla zıt bir sarı tonu seçmek sizi daha pembe gösterirken, cilt tonunuzla aynı tonda sarıyı seçmek daha aydınlık(beyaz) veya daha solgun(sarı) gösterebilir. Burada sarılık ve solgunluk cilt alt tonunuza ve koyuluğunuza göre değişir. aynı deneyi sıcak sarı(buğday/olive) tenli birinde yaptığımızda manzara şu olacaktır:

sıcak sarı buğday/esmer ten+ sıcak sarı saç= daha sarı ve koyu bir ten
sıcak sarı buğday/esmer ten+soğuk sarı saç=daha pembe ve canlı bir ten.

Bir de "sıcak pembe" dediğimiz şeftali tonları var, ama o bir istisna. Bu ten rengi çoğunlukla doğal kızıllarda görüldüğü için kızıla dönük sıcak sarıları çok iyi taşır. Mesela Nicole Kidman, şeftali alt tonlu beyaz bir teni var ve doğal kızıl-sarı tonlarını çok başarılı bir biçimde taşıyor.

Sıcak alt tonlu sarı-beyaz tenlere gelince, onlarda da soğuk sarı-beyaz tenlilerin tam tersi bir formül işliyor. Yani sıcak sarılar yüzlerini daha solgun ve sarı gösterirken, soğuk sarılar daha pembe ve aydınlık bir görüntü yaratıyor.
Yani en iyi dengeyi soğuk sarılarla yakalıyorlar.

sıcak sarı beyaz ten+sıcak sarı saç= sarı-beyaz bir yüz olurken,
sıcak sarı beyaz ten+soğuk sarı saç=pembe-beyaz bir yüz oluyor.

Umarım sizleri yanlış yönlendirmedim, siz yine de paranızı çöpe atmış olmamak için bir peruk ya da kumaş parçasıyla kendinize yakışan sarı tonlarını bulabilirsiniz:)

Edit: Soğuk pembe alt tonlu beyazlarla soğuk pembe alt tonlu esmerleri unutmuşum:) Size her renk yakışır, ama seçeceğiniz sarı tonunda baskın bir sıcaklık veya soğukluk olması yüzünüzü çok kırmızı gösterebilir. Siz 0 ile biten direkt sarılara yönelin derim ben.


10 Nisan 2015 Cuma

Cilt Tonu ve Renk Analizleri- Sık Sorulan Sorular ve Yaygın Yanlışlar

Soru: Tenim bariz bir biçimde sarı/yeşil, damarlarım da yeşil. Hangi testi çözsem warm alt tonlu 
 çıkıyorum ama soğuk renkleri daha iyi taşıyorum, paletteki sıcak renkler bana hiç gitmiyor, o 
 renklerin içinde çok sarı ve solgun görünüyorum. Yoksa ben warm alt tonlu değil miyim?
 Cevap: Evet, warm alt tonlusun ama sıcak renklerin de bir sıcaklık ayarı var. Nasıl 90 derecelik suda 
 banyo yapamadığın gibi çok soğuk suda da banyo yapamazsın, sıcak alt tonlu insanlar da öyle. 
 Dengeyi tutturmak lazım. Spektrum önemli. Sen zaten sarımtrak alt tonlusun, çok sıcak renkler 
 kullanırsan iyice sararırsın. 
 İnternet aleminde yaygın bir yanlış varsa o da sarı-turuncu tonları ağır basan renklerin warm alt tonlu insanlara yakıştığıdır. Belki yine sıcak bir pembe olan mercan pembe sana çok yakışacakken sen gidip canlı turuncu bir bluz giyiyorsun ve bu yüzden sıcak renklerin sana yakışmadığını 
 düşünüyorsun. 
 İkinci bir nedeni mevsim tipi olabilir, her mevsimin kendi içinde 3'er alt grubu var ve spesifik olarak 
 12 gruptan biri olabilirsin. Saç, göz ve tengin arasında kontrast varsa açık ve pastel renkleri sıcak alt 
 tonlu olsa bile taşıyamazsın. Ya da saç, göz ve ten rengin arasında yumuşak geçişler varsa sıcak alt 
 tonlu olsa bile koyu ve keskin renkleri taşıyamayabilirsin.
 Soru: Tenim sarı ama damarlarım turkuaz-su yeşili tonlarında. Sıcak renkler fena durmuyor ama soğuk renkler çok daha iyi duruyor. Niye ki?
 Cevap: Az önce dediğim gibi, sıcak ve soğuk renklerin de kendi içlerinde bir sürü alt grubu var. Banyo yaparken musluğun ortasını nötr, kırmızı tarafını en sıcak, mavi tarafını en soğuk olarak gözünün önüne getir, maviden kırmızıya doğru ilerledikçe su ısınıyor. Renkler de aynı şekilde, sıcağın da soğuk spektruma yakın olanları var. Belli ki tenin sarı ama soğuk bir sarı, sarının altında yatan soğuk tonlar damarlarındaki yeşilliği kırmış ve mavi tonlarına yaklaştırmış. Sıcak renklerin "eh işte"durmasının nedeni aşırı derecede sarı olmaman, soğuk renklerin güzel durmasının nedeni ise tenindeki sarılığı kırarak seni daha parlak ve sağlıklı göstermesi.
 Soru: Tenim pembemsi görünüyor ama damarlarım maviden çok turkuaz gibi ve pembeliğe rağmen tenim çok soğuk bir his vermiyor. Yakışan renklere bir türlü karar veremiyorum.
 Cevap: Büyük ihtimalle sıcak pembe- şeftali tonlarındasın ve tıpkı soğuk sarılar gibi ortam ışığına ve ne renk giyindiğine göre cilt tonun değişiyor. Ve yine büyük ihtimalle doğal kızıl ya da çillisin, tabii yanılıyor olabilirim:) Sonbahar ve ilkbahar paletlerini incelemende fayda var.
 Soru: Cilt tonumuz ve ne renk giydiğimiz o kadar önemli mi?
 Cevap: Evet, makyaj yapma ihtiyacını azaltıyor ve insanların sana olan bakış açısını değiştirebiliyor. Mesela mevsim grubu koyu kış olanlara tavsiyem bir gün baştan aşağı siyahlara bürünüp okula/işe o şekilde gitmeleri. Sonra görün şenliği:) Ya da bir iş mülakatında "ne renk araba istersiniz?" sorusuna vereceğiniz "siyah" cevabı kariyerinizi bile değiştirebilir.
 Soru: Senini başka işin gücün yok mu?
 Cevap: Yok ben hobi olarak yapıyorum. Şimdi derslerime döneyim İyi günler.


6 Nisan 2015 Pazartesi

Renk Tipinizi Öğrenin (Sonbahar)

Son mevsimimiz sonbahar. Sonbaharın da tipik özellikleri tıpkı ilkbahar gibi sıcak tonların ağırlıkta

olması, fakat ilkbahara göre daha koyu renkler renkler barındırıyor. Ciltte altın/sarı/şeftali veya

yeşilimsi(olive) tonlar ağırlıkta oluyor. Saç ve göz renkleri gri ve mavi tonlardan çok kırmızı ve sarı

tonlar içeriyor. Sonbahar kendi içinde;

-Yumuşak sonbahar

-Koyu sonbahar

-Sıcak sonbahar

Şeklinde üç alt grup barındırıyor.

Yumuşak sonbaharda en çok görülen renkler; açık ve yumuşak geçişli renklerdir. Kontrast düşüktür

ve sarı tonlar ağırlıktadır. Saç rengi sarıdan açık kahveye doğru gider ve altın veya kızıl yansımalar

görülebilir. En çok görülen göz renkleri mavi, yeşil, açık kahve ve eladır. Ten rengi çok açıktan

ortaya doğru nötr bej tonlarındadır. En çok yakışan renk

ler ise sıcak, pastel-yumuşatılmış renklerdir, parlak ve soğuk renklerden uzak durmak gerekir.

soft autumn color palette
 
Koyu sonbaharda ise açık-orta altın yansımalı kahveler ve kahve-siyah en çok görülen saç renkleridir. 

Göz rengi ise koyu kahve, koyu yeşil ve koyu eladır. Ten rengi fildişi, altın-bej veya bronz olabilir. 

En çok yakışan renkler çarpıcı ve sıcak renklerdir, pastel, yumuşak ve soğuk(pembe-mavi bazlı) 

renklerden uzak durmak gerekir.

dark autumn color palette

Sıcak sonbahar ise tıpkı sıcak ilkbahar gibi doğal kızılların en çok görüldüğü gruptur. Saç rengi açık 

kızıl-bakır tonlarında veya kestane-kızıldır. En çok görülen göz renkleri kahverengi, zeytin yeşili ve 

koyu ela; en çok görülen cilt tonları ise fildişi, sıcak bejler ve bronzdur. En çok mercan tonlarıyla 

toprak-baharat tonları yakışır. Yumuşak-pastel veya parlak-soğuk renklerden uzak durmak gerekir. 

İdeal renkler şunlardır:

warm autumn color palette

Mevsimleri böylece bitirmiş oluyoruz. 12 grubu da elimden geldiğince tanıtmaya çalıştım; tenin 

sarıysa sıcak renkler, pembeyse soğuk renkler yakışır gibi zayıf bir klişeden sıkıldıysanız bu gruplar 

sizi çok daha isabetli sonuçlara götürecektir.


Renk deyip geçmeyin, doğru renkleri bulmak makyaj yapma ihtiyacını azaltıyor ve günlük hayatta 

insanların bize bakış açısını değiştirecek kadar etkili olabiliyor.

Kendi grubunuzu tam olarak bulamamış olsanız bile en azından pigmentlerinizin sıcak gruba mı 

yoksa soğuk gruba daha yakın olduğunu bulmuşsunuzdur. Sonuçta herkesin genetik rekombinasyonu 

kendine özgüdür ve bu 12 kombinasyon en sık görülen kombinasyonlar, spesifik olarak tutmayabilir. 

Yine de kendinize yakın bir grup bulabildiyseniz ne mutlu size. Sevgiler:)















Renk Tipinizi Öğrenin (İlkbahar)

Gelelim sıcak gruplara... İlkbaharla başlıyoruz.

İlkbahar da tıpkı yaz gibi yumuşak geçişli ve düşük kontrastlı renkler taşır fakat bu mevsimin

insanlarında sıcak tonlar ağırlıktadır. Tende bir pembelik olsa bile bu şeftali tonlarına yakınsayan

sıcak bir pembedir. Tende buzul pembeler ve soğuk beyazlar pek görülmez. Yine de saç ve göz

renginizde sıcak tonlar ağırlıktaysa bu mevsimin özelliklerine bir göz atabilirsiniz.

Saç renkleri genelde altın sarısı/kızıl yansımalar içerir. Göz renginiz mavi olabilir ama bu soğuk ve

grimsi maviden çok halk arasında çakır diye tabir edilen yeşil hareli sıcak mavidir. Ten, göz ve saç

renginiz içinde bulunduğunuz etnik kökene göre bir hayli açıktır.

Bahar grubu kendi içinde;

-Açık bahar

-Berrak bahar ve

-Sıcak bahar olmak üzere üç gruba ayrılır.

1) Açık baharlarda en çok görülen göz renkleri mavi, yeşil, ela ve açık kahvedir. Saçlar açık-orta

altın sarısı, veya açık-orta altın yansımalı kahve olabilir ve altında hafif kızıllık barındırabilir. Ten ise sıcak şeftali tonları taşıyan kırık beyaz/fildişi tonlarındadır.
light spring color palette





Gördüğünüz üzere renk paletinde açık tonlar ağırlıkta olsa da göz rengi koyu olanların daha koyu tonlara gitmesi gerekir. Renkleriniz hem açık hem de sıcak olduğu için biraz nötrlük de olabilir. 
İdeal renklerinizi öğrenmek için açık yaz grubunun paletine de bir göz atabilirsiniz.


2)Berrak baharda en çok görülen göz renkleri çakır, yeşil ve kızıl-kahvedir. Saç renginiz altın yansımalı açık-orta kahve veya siyaha dönük kahve olabilir. Altın yansımalı ve parlak koyu sarı saç da görülebilir. Ten renginiz ise bronz ve kahve tonlarında ya da açık fildişi, açık şeftali ya da porselen olabilir.  Renkleriniz ise şunlardır:
clear spring color palette







3) Sıcak baharda ise en sık rastlanan göz renkleri topaz(bunu başka nasıl ifade edeceğimi bilemedim), zeytin yeşili, açık ela veya mavidir. Saçta açık veya koyu altın yansımalı kahveler veya çilek sarısı denen sarı-kızıl-bakır yansımalı renkler hakimdir. Ten rengi bronz/altın tonlarında ya da fildişi-porselen tonlarındadır. Çil barındırabilir. Bu ilkbahar tipi içindeki en sıcak gruptur ve doğal kızıllar çoğunlukla bu gruptan çıkar.

doğal kızıllara hangi renkler yakışır






Gördüğünüz üzere arada soğuk renkler olsa da genel olarak earth tones diye tabir ettiğimiz kahve-bej-haki ağırlıklı ve sıcak tonlar hakim. 

Bir sonraki yayınımda bir başka sıcak grup olan sonbaharla final yapacağım:)

5 Nisan 2015 Pazar

Renk Tipinizi Öğrenin (Yaz)

Yaz insanın tipik özellikleri saç, göz ve ten renginde açık/orta tonlar olması ve kış insanına göre daha yumuşak geçişli renklere sahip olmasıdır. Kış insanında saç/göz ve ten rengi arasında bariz bir kontrast varken, yaz insanında bu kontrast görülmez. Kış insanıyla ortak noktası ise soğuk alt tonlu pigmentlere sahip olmasıdır, hatta "serin yaz" adlı grupta göreceğiniz üzere "koyu kış" ve "serin yaz"ın renk paletleri birbirine benzer özellikler taşır, tek farkı serin yazda nispeten açık ve yumuşak renklerin ağırlıkta olmasıdır. (Bu kez Türkçelerini yazmaya karar verdim). Yaz grubu kendi içinde;

-Hafif yaz
-Yumuşak yaz
-Serin yaz
Olmak üzere üç alt grup barındırır.

1) Hafif yazda göz renkleri mavi, gri, yeşil; saç rengi açık küllü sarıdan açık küllü kahveye kadar değişebilir. En sık görülen cilt tonları ise; sarı ve bejin açık ve soğuk-pembemsi tonlarıdır. Yani, teninizin baskın tonu sarı veya bejmiş gibi görünebilir ama tipik sıcak buğday ten gibi de değildir, açıktır ve dikkatli baktığınızda altında bir soğukluk veya pembelik hissedersiniz. Size en çok gidecek olan renkler ise şunlardır:



2)Yumuşak yazda ise en çok görülen göz renkleri gri-mavi, ela ve turkuazdır. Saçlar açık-orta küllü kahve, ten ise açık-orta bej veya fildişidir.

 





3) Ve gelelim koyu kışla en çok benzerlik gösteren renk grubu olan serin yaza:) Ben kendimi hep koyu kış olarak tanımlarım ama acaba serin yaz mıyım diye düşünmüyor değilim.
Göz rengi bazı kaynaklarda sadece gri ve mavi olarak geçse de ben siyaha dönük koyu kahve göz rengini de eklemekte sakınca görmüyorum çünkü bilimsel kaynaklar göz renginin sadece sarı ve siyah pigmentlerden meydana geldiğini söylüyor. Burada sarıyı sıcak, siyahı soğuk gibi düşünecek olursak mavi ve grinin yanına siyahı da ekleyebiliriz:)
Serin yazda en çok görülen ten renkleri bejin açık ve soğuk-pembemsi tonları, fildişi ve bejin nötr/küllü tonlarıdır. Saç rengi hafif kızıl tonlar taşıyabilir, ama ağırlıklı olarak küllü orta/açık kahve tonlarındadır. (Evet, evet ben soğuk yazım!:) ) Renk paletimiz ise şu şekilde:





Koyu kışın biraz daha açık olan versiyonu, değil mi, çok benzer:)


Kendi skalama yakın tonlarda olan yaz ve kışı anlatırken daha rahattım ama ilkbaharla sonbahar beni biraz zorlayacak:) Vize döneminde renklerle uğraşmak içimi açsa da sıcak renklerle aramın iyi olduğu söylenemez. Yine de saç, ten ve göz renginizde sıcak tonlar ağırlıktaysa sonbaharla ilkbaharı bekleyin:)

4 Nisan 2015 Cumartesi

Renk Tipinizi Öğrenin (Kış)

Renk uzmanları bize yakışacak olan renkleri daha iyi tespit edebilmemiz için bizi doğal saç, ten ve göz renklerimize göre dört ana gruba ayırmış ve bu grupları mevsim isimleriyle betimlemiştir.

Önce şu temel sorularla ana mevsim grubumuzu buluyoruz:

Eğer ana mevsim grubunuz kışsa buradan devam edelim. Kendi grubum olduğu için kışla başlayacağım, diğer üç grubu daha detaylı araştırıp sizlerle paylaşacağım;)

Kış insanının tipik özellikleri saç, göz ve ten rengi arasında bariz bir kontrast olması(çok açık tene koyu renk saç gibi) ve saç, ten ve göz renginde soğuk tonların ağırlıkta olmasıdır.Genelde ten rengi soğuk-pembe tonlarındadır ama ender olarak soğuk spektruma yakın olan sarı/bej/olive tonları da görülebilir. (pembemsi bej, fildişi,soğuk sarı, cool olive gibi).
Tabii bu kadarıyla bitmiyor, kışın da kendi içinde üç ayrı grubu var. Bunlar;
-Cool winter
-Deep winter
-Clear Winter
şeklindedir.

Cool winter(soğuk kışta)en çok görülen renk kombinasyonları şu şekildedir:
cool winter color palette
Cilt tonları:çok soluk nötr bej, çok soluk bej, soluk nötr bej ve pembemsi bej.
Saç renkleri: İçinde mavi veya küllü tonlar taşıyan renkler. Hiçbir şekilde altın veya kızıl tonlar olmayacak.
Göz renkleri: Mavi, menekşe, gri.
Eğer bu özellikleri taşıyorsanız size en çok yakışacak olan renkler yukarıdaki renklerdir.

Deep winter:
deep winter color palette
Koyu kış, (benim de içinde bulunduğum grup)siyahı ve kan kırmızısını en iyi taşıyan gruptur aynı zamanda:)
Saç ve göz renginiz siyaha yakın olsa bile teniniz süt beyaz olabilir ve bu çevrenizdeki insanları şaşırtabilir. Ama genel olarak deep winter grubuna giren insanların cilt tonları orta/koyu skalada ve bej/yeşil ağırlıklıdır. Saçlar kahve/siyah ağırlıklı ve küllü/grimsi tonlardadır. Siyahımtrak kahverengi en çok rastlanan göz rengidir. Genel olarak derin, soğuk ve bol pigmentli renkler yakışır ama açık renklerden turkuaz ve pembe tonları da denemeye değerdir.

Clear winter
clear winter color palette
Clear winter ise yukarıda gördüğünüz üzere cilt tonu açısından geniş bir skalada, fakat sanırım burada ayırıcı olan özellikler saç ve göz renklerini bariz bir biçimde soğuk tonlar taşıması. Diğer iki kış grubuna göre daha açık renklerin yakışmasının göz renklerinin açık olmasıyla ilgili bir özellik olduğunu düşünüyorum. 

Pekki bu bilgiler gerçek hayatta ne işime yarayacak derseniz, doğru rengi bulmak, kesinlikle
 yaptığı yansımalarla makyaj yapma ihtiyacınızı azaltıyor ve daha enerjik ve sağlıklı görünmemizi sağlıyor.